Fjerning Av Føflekker

Fjerning Av Føflekker

Ved usikkerhet om en føflekk er det viktig med fjerning av føflekker. Vi tilbyr fjerning av føflekker og andre utvekster i huden. Alle føflekker som fjernes sendes inn til histologisk undersøkelse.

Føflekkreft og fjerning av føflekker
Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Man kan få føflekkreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys soltype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og noen i familien med føflekkkreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca. 1000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft.

Hvordan foregår behandlingen
Vi tilbyr rask vurdering og fjerning føflekker, vorter og andre utvekster Området bedøves først med et lite sprøytestikk. Deretter fjernes føflekken med frie kanter. Avhengig av lokalisasjon velges sutur for best mulig kosmetisk resultat. Etter behandling er det tilrådelig å dekke området med plaster, og bruke solbeskyttelse.

mole2

Hvordan sjekker man føflekker?
Ved usikkerhet rundt en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid.