Botox

Botox

Historien bak BOTOX
Det kan overraske deg å vite at botulinumtoksin , eller Botox ® som vi vanligvis kaller det nå , har en historie som strekker seg tilbake nesten to hundre år . Allerede i 1822  oppdaget en tysk lege ved navn Dr. Kerner , antydet at botulinum toxin injeksjoner kan brukes i behandling av overdreven svetting eller hyperhidrose . Botox ® er nå regelmessig brukt for denne tilstanden med meget god effekt.

DR. RØRDAM KLINIKK I TRONDHEIM BEHANDLER RYNKER OG SVETTE MED BOTOX.
Ved slutten av 1960 tallet hadde Botox ® begynt å bli brukt i amerikanske klinikker for behandling av skjeling .

Tjue år senere kom den virkelige gjennombrudd i bredere anvendelse av Botox ® da Allergan produsenten av Botox ® lanserte produktet. Det ble førstgodkjent i USA. Siden da har Botox ® er registrert og brukt i over 90 land rundt om i verden , og andre versjoner av botulinum toxin er også tilgjengelig i slik som Azzalure ® , Bocouture ®, Dysport ®, Vistabel ® og Xeomin ®.

Den neste store utviklingen i forhold til kosmetisk brukav botulinum toxin skjedde i 1987 da en kanadisk øyelege, Dr. Jean Carruthers . Hun hadde behandlet pasienter som hadde ufrivillige rykninger rundt øyene med Botox ®. Dr. Carruthers observert at en ” bivirkning ” av denne behandlingen var reduksjon av kråketær og rynker rundt øynene . Hun bestemte seg da for å teste disse funnene vitenskapelig , og hun og hennes mann som er hudlege utviklet kliniske studier som dokumenterte den effekten vi kjenner så godt til i dag. At BOTOX virker raskt, effektivt og sikkert mot rynker rundt øyene, og etterhvert også sinnarynken, og rynker i pannen.

En svimlende 3.260.000 amerikanere hadde en botulinumtoksin ( Botox ® eller Dysport ®) behandling i 2012 , en økning på 24,4 % siden 2011 tall . Dette utgjør 38,7 % av alle ikke – kirurgiske kosmetiske behandlinger i USA i det året.

I Norge er følge butolinumtoksiner godkjent som legemidler:

Botox, Vistabel (samme produsent som Botox -Allergan), Azzalure, Xeomin og Dysport. Studier viser liten forskjell i effekt, varighet og bivirkninger mellom disse produktene. Mange foretrekker fortsatt Botox fordi det  er mest kjent.

I mange land kreves det at behandlingen utføres av lege, og endel legeforeninger i utlandet tilråder at man kun utfører behandlingen hos lege med spesialistutdannelse.

Hva er botulinumtoksin ?
Botulinumtoksin er et naturlig forekommende protein som produseres av bakterien Clostridium botulinum .

Hvordan virker botulinumtoksin ?
Våre ansiktsuttrykk endres fordi musklene i ansiktet strammer seg eller slapper av. Dette er styrt av hjernen som sender signaler via våre nervefiber som styrer, for eksempel , om vi skal smile eller rynke ansiktet. Når botulinum toxin injiseres i en bestemt muskel den blokkerer den signalet fra nerven til musklene i ansiktet . Dette betyr at nerve koblingen ikke vil fortelle muskelen til å bevege seg. Dette er ikke en permanent tilstand, men det vil vare i ca 3 – 6 måneder.

Etter botulinumtoksin injeksjoner , vil huden rundt området som har blitt behandlet se glatt og mindre rynkete , men ikke bekymre deg , vil resten av ansiktet ditt blir ikke berørt. Botulinum toxin gjør at ubehandlede områder i ansiktet ditt til å bevege seg som normalt og du vil fortsatt kunne le, smil og rynke , men med mindre rynker i huden i de områdene som behandles .

Etter en stund , vil de fleste pasientene merke at linjer og rynker rundt sine behandlede områdene vil fortsette å bli mindre dyp og sjenerende. Dette er et resultat av botulinum toxin.

Botulinumtoksin kan brukes til å behandle alle rynker som er resultatet av normale ansiktsbevegelser. Men målet er å få til en naturlig rynkereduksjon. Det er ikke egnet for dype og permanente rynker forårsaket av overdreven eksponering for solen, der vil laserbehandling og fillere være bedre egnet evt i kombinasjon med Botox.

Botulinumtoksin fjerner ikke rynker permanent , det er som regel nødvendig å ha en behandling hver 3-4 måneder for å opprettholde og forbedre de opprinnelig resultatene . Det har vist seg å være ganske trygt å ha botulinumtoksin injeksjoner på den ovennevnte frekvens over en periode på flere år. Og etterhvert ser det ut til man kan ta behandlingen sjeldnere, feks hver 5-6 mnd.

Hvilke områder kan botulinumtoksin brukes til å behandle ?
Den øvre tredjedel av ansiktet er hvor de beste behandlingsresultater kan oppnås, vanligvis for reduksjon av av kråketær rundt øynene, fine linjer og rynker i pannen og “sinnarynken”. Endel pasienter med spenningshodepine opplever gunstig effekt av Botox behandling, og får slik sett en dobbelt effekt mindre rynker og mindre hodepine, men effekten er uforutsigbar og varierer fra pasient til pasient.

Erfarne leger kan også redusere forekomsten av fine linjer under øynene så lenge huden ikke er for løs i dette området før behandlingen .

Botulinumtoksin kan også brukes til “panneløft” hvis pannen er tung. Det kan redusere såkalte “bunny linjer” rynker på nesen når man smiler .

Botox kan også brukes for forbedre smilet, hvis mye av tannkjøttet vises når man smiler, man kan da redusere musklene som drar overleppen for mye opp og gir det man på engelsk kaller “gummy smile”.

Botox kan også brukes til å vi munnvikene ett løft, gi ett “Mona Lisa” smil, det må ofte kombineres med fillere hvis det er mye rynker.

Knudrete hake (pebbly chin) som skyldes hyperaktiv muskel som kan også glattes ut med Botox.

Etterhvert som man blir eldre får man også muskelfibre som blir synlig på halsen hvis man er tynn, også dette kan behandles med Botox.

En annen meget effektiv behandling er mot bruxisme (gnissing av tenner) noe man gjør ufrivilling når man sover. Bruxisme kan ødelegge tenner, gi øm tyggemuskulatur og smerter i kjeveleddet.

For behandling av svette under armene er behandlingen meget rask og effektiv, ca 80-90% har effekt i 7-9 mnd. Det fjerner både fukt og lukt.

Hva skjer under en botulinumtoksin behandling ?
Forberedelse til behandling

Denne behandlingen er enkel , rask og sikker . Du kan gjenoppta normale aktiviteter umiddelbart etter inngrepet . Mange har sine behandlinger i sin lunsjpause og går tilbake til arbeid rett etterpå .

Den første gangen du besøker en klinikk , bør en detaljert konsultasjon med legen realistisk og tydelig fremheve dine forventninger til kosmetisk effekt av denne behandlingen . Legen bør da være i stand til å fortelle deg om dette er hvordan de ser behandlingen fungerer for deg. Hvis du fortsatt føler deg usikker etter konsultasjonen bør du vente med å utføre behandlingen.

Legen vil deretter ta en medisinsk historie for å være sikker på at det ikke er noen grunner til at du ikke er egnet til å bli behandlet med botulinum toxin . Så du normalt vil bli bedt om å signere en samtykkeerklæring som indikerer at du har forstått hva behandlingen kan gjøre, de potensielle bivirkninger..

Vanligvis til det bli tatt bilder før behandlingen, slik at man kan vurdere effekten i etterkant.

Du kan vanligvis få konsultasjon og behandlig ved ditt første besøk .

Behandlingen er rask. Huden desinfiseres med egnet middel. Det er ikke behov for bedøvelse eller noe smertestillende for denne typen behandling.

Nålene som brukes er “super tynne” og vil bli satt punktvis i de avtalte områdene, feks for kråketær vil man få 3-4 stikk på hver side.
Hvis det er din første behandling kan det være greit å starte forsiktig med å behandle ett eller to områder, slik at du blir kjent med behandlingen og at det noe du trives med.

Varigheten av effekten varierer fra person til person, men er fra 3-6 mnd.

Hvor lang tid tar det å komme seg etter BOTOX injeksjoner ?
Hele behandlingen bør vanligvis ikke ta mer enn 10-15 minutter , og du kan normalt kjøre umiddelbart etterpå og gå om dine vanlige aktiviteter .

Hva er risiko og mulige komplikasjoner fra botulinumtoksin behandling ?
De fleste pasienter opplever at Botox ® injeksjoner forårsake litt ubehag . Mange sammenligner følelsen med ett lite insektstikk! Som behandling er svært rask, nålene som brukes er små og bare små mengder av væske blir injisert inn i huden , få pasienter opplever noen betydelig smerte .

Noen få pasienter trenger imidlertid foretrekke å ha en estetisk krem påføres en halv time eller så før behandlingen for å hjelpe nummen i huden .

Blåmerker kan oppstå hvis man treffer en blodåre, spesielt rundt øynene.

Av og til, pasienter opplever en hodepine etter behandling , og svært sjelden dobbeltsyn.

Hvis pannen er “tung” og øyelokkene også er tunge, bør man unngå å behandle rynker i pannen, en erfaren lege vil vite det.
Alle pasienter bør huske at fordi resultatene av botulinum toxin er ikke permanent , vil eventuelle uønskede effekter forsvinner vanligvis i løpet av en to-tre måneders periode .

Hvem skal ikke behandles med botulinumtoksin ?
Botulinum toxin bør ikke brukes av kvinner som er gravide eller ammer. Produsentene har ikke utført kliniske studier i denne gruppen , av åpenbare grunner.

Hvem kan utføre botulinumtoksin behandlinger ?
Behanlingen er reseptbelagt er skal i utgangspunktet utføres av lege.

Hva koster botulinumtoksin injeksjoner?
De fleste klinikker og leger tar betalt etter område av ansiktet behandles for dette kosmetiske inngrepet .

Disse områdene er vanligvis definert som kråketær , pannen linjer og glabellalinjer ( fine linjer mellom øynene ) .

Prisen pr område er fra 2500-3500 kr. Behandler du flere områder samtidig blir prisen lavere.