Rynker

Rynker

Rynker er en naturlig del av aldring. Viktigste faktorer for dannelse av rynker er alder, eksponering for ultrafiolett bestråling og arv. Flere ulike alternativer finnes som rynkebehandling. Rynkereduksjon kan oppnås ved:

  • Botox
  • Fillere
  • Laserbehandling
  • Kjemisk peeling

Hva er rynker
Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen. Huden blir tynnere og mister sine elastiske egenskaper. I starten vil det danne seg mer eller mindre fine rynker. De med lys hud og mindre pigment er spesielt utsatt.

Finnes det ulike typer rynker
Vi deler noen ganger rynker inn i statiske og dynamiske. Med statiske rynker mener vi rynker som er tilstede ved hvile. Disse er der hele tiden, og går aldri bort. Statiske rynker kommer med økende alder. Dynamiske rynker er noe helt annet, og refererer til linjer som oppstår i sammenheng med ansiktsbevegelse. Slike rynker skyldes muskulaturen som styrer ansiktsmimikken.

Rynker

Hva er årsaken til rynker
Arvelige faktorer har en viktig rolle. Vår hudtype bestemmes av våre gener, og de med lys hud er mer utsatt for rynkedannelse. Andre forhold som er viktig er røyking. Sist men ikke minst er eksponering for sollys. Ultrafiolette stråler er den viktigste faktoren i å bryte  ned huden og fremprovoserer linjer.

Hvordan ser aldersforfandringer ut under et mikrosksop
Det er flere mikroskopiske forandringer som skjer inne i huden som følge av aldring. Det er en avflating av laget mellom overhuden og lærhuden. Lærhuden blir tynnere, og det er en reduksjon i celler som produserer kollagen (fibroblaster). Det er også tap av elastiske fibre og byggestenene kollagen. En annen typisk forandringer oppbygning av et  såkalt elastin materiale i lærhuden, en prosess som på fagspråket kalles solar elastose.

Hvilke mekanismer ligger bak
Kollagen er en av de viktigste byggeblokkene i huden. De lages av såkalte fibroblaster i huden fra molekyler som kalles prokollagen. Prokollagen omdannes til kollagen. Denne produksjonen reguleres av ulike proteiner (TGF-b, AP-1). Når huden utsettes for ultrafiolette stråler dannes såkalte reaktive oksygen molekyler og frie radikaler. Disse fører til oksidativ skade på hudcellene og arvematerialet. Sollyset stimulerer også dannelse av enzymer (såkalte MMP: metalloproteinaser) som bryter ned kollagen, og øker signalmolekylet AP-1 som øker nedbrytningen av kollagen. I sum vil kronisk soleksponering fremskynde aldersprosessen gjennom flere ulike mekanismer.

Hvordan forebygge rynker
De faktorene man kan gjøre noe med er eksponering for sollys og røyk. Vi anbefaler bruk av høy solbeskyttelse, samt at man unngår bruk av tobakk.

Hvilke behandlinger finnes for rynker
Rynker i seg selv er en naturlig del av aldersprosessen, og på så måte ikke noe som må gjøre noe med i utgangspunktet. Da mange ønsker behandlinger for å forbedre rynker, er det viktig å holde seg til dokumenterte behandlinger. Av kremer vil A-vitaminsyre kremer og fruktsyrer være til nyttte. Dette naturligvis kombinert med solkrem. Det finnes også behandlinger som tilbys på klinikk:

Botox mot rynker

Botox er verdens mest benyttede metode for fjerning av rynker hos kvinner og menn. Det gir tilnærmet umiddelbart resultat. I USA er det blitt utført flere millioner behandlinger. Botox inneholder Botulin toxin type A. Dette stoffet blokkerer nerveimpulsene til musklene. Botox forhindrer at musklene som forårsaker rynker trekker seg sammen. På den måten blir den overliggende huden glatt. Botox fungerer best mot rynker som blir synlige ved ansiktsmimikk. Rynker som er synlige i hvile bør også behandles med Restylane eller laser.

 

Restylane mot rynker
Restylane er en kunstig fremstilt gele bestående av ikke-animalsk hyaluronsyre. Denne gelen sprøytes inn i huden med svært tynne nåler.  Hyaluronsyre er en viktig byggestein i hud og vev. Restylane brukes til å fylle ut rynker og for å forbedre utseende av leppene. Eksempler på typiske områder som behandles er rynker mellom og på siden av øynene, rynker rundt munn, dypere linjer fra nesen(nasolabial fure) og munnvikene. Behandlingen gir umiddelbare resultater. Restylane kommer i ulike varianter avhengig av hva vi behandler.

Sculptra mot rynker
Sculptra® er en naturlig kollagenstimulator og kan best beskrives som en volumøker.  Det finnes i dag ingen produkter som stimulerer hudens egen kollagenproduksjon innenfra slik Sculptra® gjør. Sculptra distribueres av selskapet sanofi aventis lokalisert i oslo. Etter hvert som vi blir eldre mister huden sin naturlige elastisitet bl.a. som følge av nedsatt produksjon av bindevevet kollagen. Huden blir innsunken og slapp, og dype rynker utvikler seg.  Sculptra® bidrar til å bygge opp huden fra innsiden ved å stimulere kroppens egen produksjon av kollagen i dypere hudlag.

Juvederm mot rynker
Juvederm er en gele med glatt konsistens som består av hyaluronsyre – et stoff som finnes naturlig i huden og som gir huden volum og fuktighet. Ved å injisere gelen i huden gjenoppretter vi hudens volum, sletter ansiktsrynker og folder og gjenvinner leppenes utseende. Fordelen med Juverderm er at den har en glatt konsistens som lett flyter inn i huden og gir et glatt, naturlig utseende og følelse. De fleste andre fillere har en granulatkonsistens, så de kan kjennes kornete.

Juvederm mot rynker

Kjemisk peeling mot rynker

Soleksponering, akne og økende alder kan gjøre huden ujevn, rynkete, flekkete og etterlate arr. Hvis du ønsker en glatt og yngre hud bør du vurdere kjemisk peeling. Kjemisk peeling bruker en oppløsning på huden som glatter den ut, gjør den ren og kan bedre fine linjer. Avhengig av ditt problem velges kjemisk peeling med glykolsyre, salisylsyre eller TCA. En kjemisk peel fjerner det ytterste laget av huden, og etterlater den vakker og glødende.

Laserbehandling mot rynker
eC02 og Pro-Fractional er en effektiv men snill form for laserbehandling av hud med moderate aldersforandringer. Denne laserbehandlingen egner seg godt til fine linjer, mindre rynker, porer og eventuelt pigmentflekker. eC02 og Pro-Fractional er en nyvinning innen fraksjonert laserbehandling med kortnedetid. Den gir gode resultater etter kun én behandling.

Linker
http://www.oslohudlegesenter.no/behandlinger-kosmetisk-behandling-rynker.html