Kjemisk peeling

Kjemisk peeling

Soleksponering, akne og økende alder kan gjøre huden ujevn, rynkete, flekkete og etterlate arr. Hvis du ønsker en glatt og yngre hud bør du vurdere kjemisk peeling. Kjemisk peeling bruker en oppløsning på huden som glatter den ut, gjør den ren og kan bedre fine linjer. Avhengig av ditt problem velges kjemisk peeling med glykolsyre, salisylsyre eller TCA. En kjemisk peel fjerner det ytterste laget av huden, og etterlater den vakker og glødende. 

Hva er kjemisk peeling
En kjemisk peel kalles også “kjemieksfoliering” eller “derma peeling”. Det er en av de tryggeste og mest invasive måtene å forbedre huden på. Kjemisk peeling bør kombineres med hjemmeprodukter for optimal effekt, og vi bistår i anbefalingen. Utført i sakkyndige hender er kjemisk peeling en av de raskeste og beste metodene for å få vakker hud. De fleste peelinger utføres i ansikt, men kjemisk peeling kan også brukes på hals og hender. Flere klinikker i Oslo og Trondheim tilbyr behandlingen, men med ulike typer virkestoffer.

Hva kan du forbedre med kjemisk peeling

 • Solskadet hud
 • Akne
 • Leverflekker
 • Fine linjer og rynker
 • Fregner
 • Ujevn pigmentering
 • Ru og skjellete hud
Hva er en “light” kjemisk peeling
Ved en “light” peel brukes som regel glykolsyre (alfa-hydroksysyre) eller salisylsyre. Disse virkestoffene fører til en eksfoliering av det ytre hudlaget. Vi bruker glykolsyre fra 30-70%, og salisylsyre 10-30%. Denne behandlingen fjerner det ytterste hudlaget (epidermis) og gir en lett eksfoliering. Flere behandlinger anbefales, og for maksimal effekt trenger man 4-6 penslinger. Behandlingen bør kombineres med hjemmeprodukter. Behandlingen forbedrer ujevn pigmentering, tørrhet, akne og fine linjer. Alle hudtyper kan behandles, og du kan gå på jobb samme dag.Hva er en medium-dyp kjemisk peeling
For de med mer uttalt solskade og dypere linjer kan man få utført en dypere kjemisk peeling. Her fjernes overhuden (epidermis), og deler av lærhuden (dermis). Vi bruker trikloreddiksyre i ulike konsentrasjoner avhengig av indikasjon (10-40%). Peelingen kombineres noen ganger med glykolsyre eller Jessners oppløsning. Etter behandlingen vil huden bli rød/brun i farge 5-7 dage. Det ytterste hudlaget vil deretter eksfoliere. Det er det viktig å bruke solbeskyttelse daglig i flere måneder for å ikke ødelegge resultatet. De fleste vil få 1-3 behandlinger.Hva betyr egentlig peeling
Kjemisk peeling av huden involverer applikasjon av en kjemisk oppløsning på huden for å forbedre solskadet hud, pigmenteringer, akne og rynker. Prosedyren gir som navnet tilsier en overfladisk peel eller eksfoliering av det ytterste hudlaget. På verdensbasis er peeling en av de mest populære behandlingene. Ordet kjemisk peeling strekker seg fra overfladiske fruktsyre peelinger for å gi huden glød, til dype peelinger mot rynker. Dybden på peelingen avhenger av type virkestoff som brukes, hvor lenge det er i kontakt med huden og hvor hardet det masseres inn i huden.Hvordan vet jeg hvilken peeling jeg skal ha
Hudlegen din vil gi deg råd om hvilken behandling som er å anbefale for din hud. Generelt vil yngre hud ha mest nytte av fruktsyrer, mens man for mer solskadet hud kan vurdere dypere peelinger. De mest brukte fruktsyrer er glykolsyre og melkesyre. For dypere peeling brukes i all hovedsak trikloreddiksyre (TCA peeling).

AHA peeling (Alfa-hydroksysyre) – fruktsyre

 • Du trenger ingen bedøvelse
 • Du kjenner en lett prikking i huden under behandling
 • En enkelt behandling gir glød og pener hud
 • For optimalt resultat trenger man ca. 6 behandlinger med 2-3 ukers mellomrom
 • Du kan gå rett på jobb etter behandling
 • Behandlingen bør kombineres med hjemmeprodukter, og et hudprogram

TCA peeling

 • Du trenger ingen bedøvelse
 • Behandlingen gir noe mer svie i huden enn fruktsyrer
 • Hvor dyp peelingen blir avhenger av hvilken konsentrasjon som brukes
 • Høyere konsentrasjoner gir eksfoliasjon av hele det ytterste hudlaget.
 • En behandling er ofte nok, men det er ikke uvanlig å gjennomgå 2-3 behandlinger.
 • Forbehandling med ulike hudkremer gir et bedre resultat
 • Du må bruke solkrem etter behandling

Kjemisk peeling i mer detalj
Kjemisk peeling er en effektiv behandling av hudaldring, og en av de mest populære kosmetiske prosedyrene på verdensbasis. Deres popularitet reflekterer deres effektivitet, og utført i sakkyndige hender er behandlingen veldig trygg. Det er mye misforståelser og myter rundt såkalt kjemisk peeling.

Ulike typer kjemisk peeling
På generelt grunnlag kan man klassifisere kjemisk peeling etter hvor dypt ned i huden behandlingen går.

1. Overfladisk kjemisk peeling
Overfladiske peelinger påvirker kun overhuden (epidermis), som er det helt ytterste laget av huden. Slik behandling vil ha god effekt mot hudproblemer som ligger i overhuden. Dette inkluderer akne (kviser), solskadet hud (aktiniske keratoser), ujevn pigmentering og rynker. Overfladisk kjemisk peeling er en av de beste måtene å få en friskere og yngre hud med minimal risiko. Behandlingene anses å være svært trygge, og kan kobmineres med andre kosmetiske prosedyrer.

A: Alfa-hydroksosyre – AHA
Såkalte alfa-hydroksosyrer (AHA) er mest brukt for overfladisk kjemisk peeling. Disse går også under navnet fruktsyre, da virkestoffene ofte er utvinnet fra ulike fruktsorter. De mest brukte fruktsyrene er glykolsyre (fra sukker) og melkesyre (fra melk). Det finnes også andre typer fruktsyre slik som malic acid (fra epler), citric acid (fra frukt) og tartaric acid (fra druer). Glykolsyre er den klare vinneren blant fruktsyrene.

Glykolsyre har den minste molekylstørrelsen, og trenger dypest ned i huden. Glykolsyre i konsentrasjon fra 5-20% reduserer bindingen mellom hudcellene i det øverste hudlaget. Dette fører til en eksfoliering av det ytterste hudlaget som gir en glattere og rener hud. Virkestoffet brukes i behandling av solskade, akne, rynker og pigmentforandringer som melasma. I høyere konsentrasjon (20-70%) er virkningen av glykolsyre end mer markert, og gir langvarige resultater i huden. Ved kjemisk peeling brukes vanligvis virkestoffet i slike høyere konsentrasjoner. Resultatet i huden avhenger av konsentrasjonen som brukes, hvor lenge peelingen ligger på huden før den nøytraliseres og det anbefales å bruke hjemmeprodukter kombinert med kjemisk peeling på klinikk. De fleste vil trenge et sted mellom fire og seks behandlinger for et optimalt resultat.

B: Salisylsyre
Salisylsyre tilhører gruppen som ofte benevnes som beta-hydroxy syrer. Salisylsyre er mer fettløslig enn fruktsyrer, og dermed også mer effektiv mot fet og uren hud. Virkestoffet kan brukes i hjemmeprodukter i konsentrasjon 2-5%. I høyere konsentrasjoner (10-20%) brukes det som kjemisk peeling på klinikk mot kviser.

Medium dybde kjemisk peeling
Medium dybde kjemisk peeling lager en skade i huden som går utover overhuden (epidermis). En slik behandling går ned til den øverste delen av dermis (såkalt retikulær dermis). Dette kan oppnås ved bruk av trikloreddiksyre (TCA) i konsentrasjon 15-50%. Slik behandling skal utføres av lege. Trikloreddiksyre kan kombineres med Jessners oppløsning for en bedre penetrasjon. En medium dybde kjemisk peeling kan brukes mot solskadet hud (aktiniske keratoser), arr og rynker.

Effekten av en medium dybde kjemisk peeling er større enn ved en overfladisk peeling. Det er viktig å velge ut gode kandidater, da behandlingen bærer risiko av bivirkninger hvis utført feil. I motsetning til overfladiske peelinger vil man ved bruk av trikloreddiksyre fjerne hele overhuden. Den medfølgende sårtilhelingen er viktig for å oppnå sluttresultatet. Risiko øker jo høyere konsentrasjon syre som brukes, og jo lengre applikasjonstid. Slik risiko inkluderer pigmentforandringer, infeksjon og arrdannelse.

Har man mørk hudtype, bør man forbehandle huden med A-vitaminsyre noen uker før behandlingen gjennomføres. Ved dypere peelinger vil en hudlege også ofte skrive ut medisiner mot herpes viruset for å redusere risikoen for en virusinfeksjon. Det er også svært viktig å holde huden fuktig etter behandlingen med en fet fuktighetskrem. I gjennomsnitt tar det 5-7 dager før huden har gjenskapt seg etter behandlingen. De fleste vil trenge et sted mellom en og tre behandlinger, avhengig av ønsket resultat.

Dype kjemiske peelinger
Dype kjemiske peelinger bør kun utføres av spesialtrent lege, med erfaring innen kjemisk peeling. Denne kategorien inkluderer høy konsentrasjon av trikloreddiksyre. Det inkluderer også fenol og Baker-Gordons formula, men sistnevnte to er lite brukt i dag grunnet risiko for bivirkninger. I trente hender kan slik behandling gi gode resultater, men de utføres sjelden da behandlingen er noe uforitsigbar og kan gi uønskede reaksjoner. En dyp kjemisk peel kan dog gi fantastiske resultater, og reversere dype rynker. Nedetiden etter behandling er ofte flere uker før huden dannes på nytt.

I konklusjon er kjemisk peeling en av de beste og mest populære kosmetiske prosedyrene. Dette med god grunn, når man ser på de gode resultatene og den lave risikoen for bivirkninger.

Linker
http://www.oslohudlegesenter.no/behandlinger-kosmetisk-behandling-kjemisk-peeling.html