Laserbehandling

Laserbehandling

Laserbehandling kan brukes for å behandle en lang rekke hudproblemer. Det er avgjørende at laserbehandling utføres av hudlege, slik at riktig diagnose settes før man starter behandlingen. Laser benyttes i dag for fjerning av blodkarpigmentflekker, hår, arr, fødselsmerker og rynker

Hva er en laser
En laser er en veldig ren og intens lyskilde. Et laserlys vil bli absorbert i huden, og effekten laseren har vil avhenge av hvilken bølgelengde og energi som brukes. Ulike mål i huden kan behandles ved å bruke ulike bølgelengder og energier. Bakgrunnen for dette er at ulike hudforandringer og farger absorberer forskjellige typer laserlys. Såldes vil en laserklinikk ha behov for mange forskjellige type lasere for å kunne tilby effektiv behandling av huden.

Hva er laserbehandling
Laser står får ”light amplification by the stimulated emission of radiation”. En laser omdanner elektrisk energy til en parallel lysstråle med en bestemt bølgelengde og energi. Et slikt laserlys vil bli absorbert når det sendes mot huden. For at laserlyset skal ha en effektiv i huden må energien fra laseren bli absorbert av et mål. Dette målet kan være blodårer,pigmentforandringer eller uønsket hårvekst.

Selektiv fototermolyse og fraksjonert fototermolyse
To av pionerene bak lasere (Anderson & Parrish) publiserte sin teori om selektiv fototermolyse i 1983. Teorien la grunnlaget for utvikling av lasere mot ulike hudproblemer. Teorien forklarer hvordan man kan behandle blodkar eller andre pigmentforandringer selektivt, uten å skade huden ellers. Den neste stor utviklingen innen laserteknologien var utviklingen av fraksjonert fototermolyse. De første rapportene ble publisert av Manstein i 2004 som brukte denne teorien. Selve behandlingen går ut på å lage små punktskader i huden, med normal hud rundt (såkalte microthermal zones).  Sistnevnte behandling er i dag best kjent som fraxel, og brukes mot arr og rynker.

Hva er fordelene med laserbehandling
Laserbehandling har flere ulike fordeler:

  • Reduserer risiko for infeksjon
  • Reduserer risiko for blødning
  • Tillater presis behandling av hudproblemer
  • Erstatter behovet for kirurgi
  • Reduserer risiko for arrdannelse og skade på omliggende vev
  • Tilatter en rask prosedyre, uten behov for mye bedøvelse

Laserbehandling mot blodårer


Laserbehandling med karlaser sender ut et sterkt lys med høy energi inn i den øvre delen av huden. Energien blir tatt opp av de røde blodcellene. Det fører til varmeutvikling som fjerner overfladiske synlige blodårer. Karlaser utføres av lege og det er ikke behov for noen bedøvelse. Antall karlaser behandlinger vil avhenge av hvor dypt forandringene sitter i huden. Vanlig rød hud kan bli godt avbleket etter 1-2 behandlinger. Rosacea krever som regel 2-4 behandlinger. Fødselsmerker kan kreve flere. Vi anbefaler at man behandles med 6 ukers mellom. Fargelaserbehandling er svært trygt, og bivirkninger er sjeldne.  De fleste opplever ikke karlaser som smertefull. Det er vanlig å oppleve kortvarig lett svie i huden etter behandlingen. Rødhet og hevelse er også vanlig i behandlingsområdet. Dette går over i løpet av få dager. Det er mulig å gå tilbake til jobb etter behandlingen. Man kan dekke over rødheten med sminke om ønskelig. For visse hudforandringer gir vi laserbehandling med høyere energi enn vanlig for å oppnå et best mulig resultat. Du vil bli informert om dette på forhånd av lege / hudlege, og man vil få et ”blåmerke” i huden som varer i 1-2 uker etter laserbehandling.

Laser mot blodårer
Laserbehandling mot rynker

eC02 og Pro-Fractional er en effektiv men snill form for laserbehandling av hud med moderate aldersforandringer. Laserbehandling egner seg godt til fine linjer, mindre rynker, porer og eventuelt pigmentflekker. Det nyeste innfor arrbehandling med laser er bruk av fraksjonerte lasere. Med fraksjonert laser behandles huden punktvis, med tusenvis av små punkter som er fra 0.12 mm til 1 mm i størrelse (diameter) og går opptil 1-2 mm ned i huden. Fordelen med dette er at man behandler bare noen prosent av huden, feks 20% mens man etterlater frisk hud som fremskynder tilhelingen. Pasient og lege kan i samråd bestemme hvor agressiv man skal være. Da man behandler kun ett begrenset område, skjer tilhelingen raskt, og de fleste er tilbake på jobb eller skole i løpet av 3-5 dager. Man får beste effekt hvis man bruker fraksjonert C02 laser eller fraksjonert erbium-YAG laser, disse er ablative, dvs de fjerner litt hud og lager en kontrollert oppvarming av huden som fører til nydannelse av kollagen og remodellering av arr. Fraksjonert laserbehandling stimulerer dannelse av kollagen i huden, og behandlingen gjøres i lokalbedøvelse.

Laser mot rynker

Hårfjerningslaser
Energien fra en laserbehandling varmer opp fargepigmentet i håret og hårroten slik at disse ødelegges. Vi har valgt å bruke en alexandrite laser fordi vi mener denne laseren er den best dokumentert og mest effektiv med minst risiko for bivirkninger.Alle områder med uønsket hårvekst kan laserbehandles. De vanligste områdene å behandle er legger, bikinilinjen, ansikt, armer og rygg. Da alexandrite laseren varmer opp fargepigmentet i hårene egner behandlingen seg best for de med svart eller brunt hår. Man får liten eller ingen effekt på lyse eller grå hår. Pigmentet i selve huden vil også kunne bli påvirket, og lys hud påvirkes mindre enn mørkere hud.Alle hår har en ”livssyklus” som består av en vekstfase, hvilefase og avstøtningsfase. Kun hår i vekstfasen inneholder nok pigment i roten til å bli permanent fjernet av hårfjerningslaseren. På armene er 20 % av hårene i vekst samtidig, i armhule 30 %, leggene 20-40 % og på overleppen og hake 60 %. Man må derfor gjennomføre flere behandlinger på samme hudområde for å få best mulig resultat. De fleste trenger 3-6 behandlinger for å få en reduksjon på 70-90 % av hårene utført av lege / hudlege. Som regel inntrer betydelig bedring allerede etter 1-2 runder med laserbehandling. Det er fornuftig å regne med 3-6 behandlinger med 6-8 ukers intervall for å oppnå 70-90% hårreduksjon. For å oppnå best mulig varig hårreduksjon anbefales en vedlikeholdsbehandling en gang årlig.

Hårfjerningslaser

Laser mot arr
Akne arr kan dog vanskelig å behandle. Det er viktig å forstå at man her snakker om å gjøre arrene bedre, og ikke å fjerne de helt. Nedsunkne arr (ice pick scars) kan ofte fjernes kirurgisk eller behandles med en filler. Mer diffus arrdanelse kan bedres med laserbehandling. De nyeste laserne er såkalte fraksjonerte lasere. Det inkluderer Fraxel, og nye fraksjonert CO2 laser. Fraksjonerte lasere sender ut millioner med mikroskopiske punkter somvarmer opp huden i mikrometer store punkter. Lyset stimulerer nydannelse av nytt bindevev i lærhuden og kan gjøre arr mindre synlige. De to mest brukte laserne for akne arr er CO2 og erbium lasere. En CO2 laser sender ut bølgelengder på 10.600 nm. Ved bruk av en CO2 laser på kvise arr regner med en 50-80% forbedring på tynne arr. Laseren går 20-60 mikrometer ned i huden, og lager små sår med 50 mikrometer avstand. En erbium laser går ikke så dypt ned i huden som en CO2 laser (ca. 10-20 mikrometer), og er spesielt nyttig for tynne arr. En CO2 laser anses å være mer effektiv enn en erbium laser, men en CO2 lasser har også høyere risiko for bivirkning.

Laser mot arr

Skintyte
SkinTyte er en behandlingsmetode som virker oppstrammende på slapp og hengende hud. Teknologien er utviklet av Sciton som er lokalisert i California, USA. Flere og flere velger ikke-kirurgiske behandlinger for å stramme opp huden. Behandlingen benytter seg av infrarødt lys som varmer opp underhuden opptil 4 millimeter ned. Man varmer da opp kollagen og protein i huden som gjøre at huden strammer seg opp og setter igang en reparasjonsprosess som fører til nydannelse av kollagen og andre bindevevsproteiner.

Fotofacial
Ved en PhotoFacial (fotofacial) behandling med BBL vil man redusere rødhet, pigmentflekker og forbedre fine rynker. Teknikken er utviklet at hudlegen Patrick Bitter Jr, M.D. som jobber som hudlege i Beverly Hills. BBL er Sciton’s varemerke på IPL (intense pulsed light) behandling. Sciton er USA’s ledende leverandør av lasere.Pga kraftig innebygget kjøling er det lite ubehag med behandlingen. Etter behandlingen kan man ha litt rødhet i noen dager samt litt svak hevelse.

Etter vår mening bør laserbehandling utføres på klinikker som har leger med spesialutdannelse innenfor laserbehandling. 

Linker om laserbehandling
http://www.oslohudlegesenter.no/behandlinger-laserbehandling–laserbehandling.html