Reaksjon på hudprodukter

Reaksjon på hudprodukter

Reaksjoner på hudprodukter
Kosmetiske produkter kan gi flere ulike uønskede reaksjoner i huden. De vanligste reaksjonene på såkalte cosmeceuticals er enten irritative eller allergiske. Irritative reaksjoner er den absolutt vanligste. Et eksempel på en irritativ reaksjon oppstår ved bruk av fruktsyre. Alle mennesker vil få en betennelsesreaksjon i huden hvis du bruker tilstrekkelig mengde av slike kremer. Dette er således ingen allergi. Hvor sensitiv huden er vil variere fra person til person. En irritativ reaksjon vil avta ved langvarig bruk, og man må begynne forsiktig for å unngå dem. Hvis man får en irritativ reaksjon bør man ta en pause fra bruk av hudproduktet, og starte senere opp igjen mer forsiktig.

Hva er en allergisk reaksjon
En allergisk reaksjon er veldig mye mindre vanlig enn irritative reaksjoner. I løpet av livet regner vi med at ca. 2% vil utvikle en allergisk reaksjon mot et kosmetisk produkt. Allergiske reaksjoner manifesterer seg i huden som kontakteksem. For at en slik reaksjon skal finne sted må man først utvikle en allergi. Ved første gangs bruk av et virkestoff (ny krem) vil man aldri få en allergisk reaksjon. Kroppen må først utvikle en allergi. Ved langvarig bruk kan immunforsvaret utvikle en slik sensibilitet (allergi). Denne prosessen kalles på fagspråket sensibilisering. Når man først er blitt sensibilisert, vil selv svært små mengder av produktet gi en eksem reaksjon i huden. Typisk for allergiske reaksjoner er hevelse, skjelling og veskende forandringer i huden.

Hvordan kan jeg teste om jeg har en allergi
En enkel test man kan gjøre hjemme er å smøre huden på underarmen i 3-4 dager. Hvis man er allergisk mot et produkt vil det i området utvikle seg en eksem reaksjon. Hvis man ikke får dette har man heller ingen allergi. Dette kalles en brukertest. Ved usikkerhet har hudleger mulighet til å få utført en lappetest. Denne testen settes på ryggen, og man avleser for en reaksjon etter 4 dager.

Hvilken andre reaksjoner kan man få på hudprodukter

  • Kontakt urtikaria: Dette er en mer sjelden reaksjon der man får elveblest i huden. Elveblest ses som kløende vabler. Dette er spesielt vanlig ved bruk av parfymerte produkter.
  • Pigmentflekker: Enhver betennelse i huden kan gi økt mengde pigment (såkalt post-inflammatorisk hyperpigmentering). Altså bruk av behandlede kremer som gir irritasjon, vil også kunne gi økt mengde pigment. Dette ses vanligvis som brune flekker i ansiktet (såkalt melasma). Slike fargeforandringer vil avblekes av seg selv med tiden, og det er viktig å bruke solbeskyttelse. Blekekremer som kojicsyre og hydroquinone kan fremskynde en slik prosess.
  • Kviser: Kviser kan utløses ved bruk av kosmetikk. Dette gjelder særlig ved fete produkter som inneholder olje. Årsaken er at porene tettes igjen, som gir grodbunn for dannelse av hudormer og kviser. Det er samme mekanisme som gir kviser i hårfeste ved bruk av fete hårgeleer.
  • Rosacea: Fruktsyrer og A-vitamin produkter kan utløse en rosacea reaksjon hos de som er disponert. Dette ses som røde prikker og et kviseliknende utslett i kinnene, panne eller hake. Ved et hissig utbrudd av rosacea vil en hudlege ofte behandle med såkalte tetracyclin tabletter som er på resept.