Vakre hender

Vakre Hender

Hudlegens bud for vakre hender
Hender avslårer ofte alderen vår, og gjennomgår aldersforandringer på lik linje på huden ellers. De viktigste årsakene til aldring av huden på hendene er økende alder, soleksponering og røyking.

Alderstegn på hendene
Ultrafiolett eksponering bidrar til at vi utvikler såkalte leverflekker (lentigo) på baksiden av hendene. Dette er et område man ofte glemmer å beskytte med solkrem. Slike flekker kommer som regel i 30-årene, og ses som små brune flate flekker. Med økende alder kan man også få rød og ru solskader (aktinisk keratose) og talgvorter på hendene (seboreisk keratose). I tillegg til forandringene i overhuden mister vi også fettvev og bindevev under huden. Dette kan gi hendene en uthulet og mer benete form.

Hvordan får man vakre hender?
Det viktigste er å beskytte huden på hendene med solkrem om våren og sommeren. Det er alltid enklere å forebygge aldersforandringer og derved opprettholde en vakker hud. Det finnes dog flere behandlinger som kan reparere og gjøre huden bedre.

Krembehandling
Det er en lang rekke av virkestoffer som brukes av hudleger for å bedre huden på hendene og gi vakre hender. Grunnsten er bruk av solkrem og fuktighet. Fuktighetskremer med karbamid og propylenglykol kan være til hjelp for de som er plaget med tørr hud. Som del av behandling av solskader brukes produkter med fruktsyrer, og glykolsyre er spesielt effektivt. Hjemmebehandling med glykolsyreprodukter kombinert med lette peelinger utført av lege kan gi stor forbedring. Kremer med A-vitaminsyre brukt over lang tid kan også gi veldig gode resultater.

Laserbehandling
Mest brukt i behandling av huden på hendene er intense pulsed light (IPL) – som i realiteten ikke er en laser. En IPL maskin kan bedre leverflekker, fjerne overfladiske blodkar og bedre hudens struktur. Fraksjonert laserbehandling kan også vurderes, men lavere doser må brukes da huden på baksiden av hendene er relativt tynn.

Fillere
De fleste vil komme til mål med laser- og krembehandling. I enkelte tilfeller er det stort tap av fettvev og bindevev under huden. I slike tilfeller kan man vurdere å bruke en filler som restylane eller sculptra.